Виното на Англия

Виното на Англия

Звучи странно и леко нелепо, нали? Нещо като сиренето на Япония или националния отбор по бобслей на Ямайка.

Всъщност, последното е факт вече повече от 30 години (дебютът на отбора беше на Олимпийските игри в Калгари през 1988 г.). Също от трийсетина години обаче Англия произвежда великолепни вина от студенолюбиви сортове, а потенциалът на страната е огромен благодарение на глобалното затопляне и изместването на оптималните условия за лозата на север от традиционните 30 до 50 градуса северна/южна ширина. В областите Съри, Съсекс и Кент в Югоизточна Англия става дума за тероар, на който много производители на континента биха завидели: варовикови почви от типа на тези в Шампан, благотворно влияние на топлия Гълф Стрийм и голяма, но дискретна по английски любов на местните към гроздето и продукта, който произвеждат.

„Виногради“ направи кратка обиколка на лозята и вината на Съри и Западен Съсекс. Посетихме две винарни – Denbies и Bolney. Имахме бегло познание за английското вино от предишни посещения в Лондон, по-специално от винарната Ridgeview, от Източен Съсекс. Тогава искрата пламна и беше грижливо отгледана до настоящия същински винен трип на Острова.

Англия прави пенливо вино – наистина превъзходно пенливо вино по традиционния метод, което е съвсем съзнателно решение, предвид сходството на тероара с този на Шампан. Сортовете, разбира се, са шардоне, пино ноар и пино мюние, но се отглеждат и доста германски сортове (такова е наследството от първоначалните комерсиални насаждения през 70-те години на миналия век; всъщност лозя в Англия се отглеждат още от римско време) – белите мюлер тургау и бакхус и червения дорнфелдер. Имаме и плахи опити с пино ноар, но винарните като че ли още не смеят да посветят достатъчно енергия на този великолепен сорт, макар че малкото бутилки, произведени от последните реколти се изкупуват като топъл хляб (selling like hot cakes, биха казали нашите приятели от Албиона).

Другото, което ни направи впечатление, е бизнес усета на англичаните. Винарните Denbies и Bolney не превъзхождат като капацитет една малка до средно голяма българска винарна, но маркетингът им е на космическо ниво. Организирани посещения с обиколка на лозята и производствените помещения, огромни магазини за сувенири (освен за вино – раници, тениски, шалове, ключодържатели и какво ли още не с марка на винарната), био магазини на съседни ферми в рамките на винарната, организирани сватби и събития в ресторанта на комплекса. И резултатът от това е стотина коли на паркинга в работна сряда преди обед и огромен интерес на местните. Англичаните обичат вино. Комерсиализацията не е непременно плюс, но наистина се откроява една ангажираност с виното, която сама по себе си радва. Също както радва да видиш местните в екзалтация от… един обикновен слънчев ден.

Тъжна новина за всички във винения бранш е, разбира се, Брекзит. Чухме много мнения в Южен Лондон, Съри, Съсекс и Брайтън, но нито едно не беше положително за това, което се случва и за напускането на Великобритания. Тази прохождаща, превъзходна индустрия, този потенциал – надяваме се да не бъдат обезсмислени от глупостта на английските политици.

„Виногради“ ще сподели в серия от постове в Instagram дегустационни бележки от пробваните вина в Англия. Нямаме търпение!

Cheers, mates!

Остави коментар

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван.