Похвалният грузински експеримент на Далаков

Похвалният грузински експеримент на Далаков
  1. Какво друго е Трифон Зарезан, ако не превъплъщение на традицията. На традицията, и по-точно на експеримента с нея, бе посветена една дегустация в София в зарезановата седмица.

За „гаражна винарна“ Better Half сме чували доста и „Виногради“ неотдавна сподели в Instagram за сполучливото им вино от италианския сорт верментино, уникално за България. Изглежда експериментът е в кръвта на основната фигура в проекта Николай Далаков, който отново изненада: този път със свои вина, произведени по един древен начин. Става дума за грузинска практика, стара почти 8 000 години, при която сокът отлежава в големи глинени съдове, заровени в земята – т.нар. квеври. Квеврите са подобни на амфори и са доста големи – надвишават човешки ръст, а методът е признат от ЮНЕСКО за световно културно наследство. Логично, грузинците ги ползват за местни сортове вино като белия ркацители и червения саперави. Но Николай Далаков ни разкри една друга история с вината си, а именно, че в квеври може да отлежават и сортове, характерни за нашите ширини, и да се получават чудесни вина.

Историята накратко: през 2014 г. при посещение в Грузия семейство Далакови попадат на производители на квеври (и вино!) на 2 000 м надморска височина в Кавказ. Изкарват си чудесно с тях, наслаждават се смело на местната продукция и на изпроводяк поръчват на новите си приятели да им направят няколко квеври.Почти забравят, но след години телефонното обаждане е факт и Николай отива да прибере квеврите си. Както се казва в такива случаи, останалото е история.

Дегустацията на серията Dalakov Kvevri на Better Half се проведе във вино бар „Грейп Сентрал“, който традиционно всеки вторник представя на софийската аудитория интересни, непознати и нови вина. Този път освен всичко друго, те бяха и изненадващи. Пробвахме четири вина: Better Half Dalakov Kvevri Rose 2018, Better Half Dalakov Kvevri Chardonnay, Better Half Dalakov Kvevri Red (на последните две така и не научихме реколтата) и една изненада за присъстващите – току-що налят русан (Roussanne) директно от квеврите, предложен в бутилки без етикет. Първите впечатления са, че квеврите придават една изразена минералност и соленост на вината, или може би просто подсилват тези качества на гроздето, отгледано в български тероар. Някои от вината – шардонето например, е лежало и в дъб, но той е доста дискретен и загатва за себе си съвсем накрая. За сравнение грузинското вино, отлежавало в квеври, има подобни характеристики, с тази разлика, че саперави например е доста „умами“ и пикантен сорт, който квеврите по свои начин дори опитомяват. Ето и бележките:

Better Half Dalakov Kvevri Rose 2018. Съставните сортове са мавруд, небиоло и сира. Много светъл, блед цвят, почти като на отлежало бяло вино (Николай Далаков сподели, че това е постигнато със сух лед). Носът е мек, меден, на бели плодове и мента. На вкус е минерално, солено, мощно, дори диво, с осезаем аклохол и киселинност.

Better Half Dalakov Kvevri Roussanne 2019 (unreleased). Леко мътно с лимонено светъл цвят. Отново мед и благост в мириса, бели плодове. Плътно тяло с ниска киселинност, типично в духа на белите от Северна Рона, откъдето е родом сортът русан. Очаквахме, че вината в квеври ще имат и една „селска“, грубовата нотка, но тези учудващо нямат; този русан напомня за много опитомено „оранжево вино“ (с минимален досег на ципата със сока).

Better Half Dalakov Kvevri Chardonnay. Чудесно превъплъщение на сорта, който може да бъде откровено съсипан с прекалено количество дъб. Не и тук – комбинацията от квеври и дъб е постижение на Далаков, което е видно във виното.Много балансирано, с добра киселинност, но и пълно тяло, с дъх на масло и великолепен послевкус от дъба.

Better Half Dalakov Kvevri Red. Купаж от шест червени сорта. Мирише на червени плодове, а на вкус е кадифено, но и свежо. Усеща се младия дъб, в който е лежало освен в квеврите. Със своята непринуденост и рустикалност, напомня за червено тосканско като Росо ди Монталчино например.

С две думи, грузинският експеримент на Николай Далаков е успешен. Очакваме още такива. И честит Трифон Зарезан, вашият празник!

 

Остави коментар

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван.