Donnafugata Ben Ryè Passito di Pantelleria 2014, Pantelleria, Italy

Donnafugata Ben Ryè Passito di Pantelleria 2014, Pantelleria, Italy

Някой беше пофилософствал на тема развитието на човешкия вкус към виното: всичко е един кръговрат. Започваме в тийнейджърските си години с евтини сладки вина тип „Магарешко мляко“ и „Меча кръв“ – все пак важното е да се налееш, а и да не горчи; порастваме малко и минаваме към плодовите сухи вина като мощните български мерла и кабернета; но надрастваме и тях и вече търсим по-елегантни, „земни“ и пикантни вина, като пино ноар, небиоло, ризлинг, френска сира; откриваме света на пенливото вино, втрещени от факта, че „не всичко е новогодишна ‘Искра'“ и сме като богопомазани от ядките, препечения хляб и дълбочината във вкуса на пенливите, произведени по класическия метод; а накрая… накрая пак откриваме сладките – по-скоро десертните, качествени вина. Почваме да се прекланяме пред германските сладки шпетлезе и ауслезе ризлинги и айсвайн, белия Сотерн на Бордо, токайското с „6 кошници“ сладост (Tokay Aszu 6 Puttonyos) от Унгария, ликьорните вина като испанското шери и руби и тоуни порт от Португалия, но и пред по-малко известни произведения като настоящото.

А то е Donnafugata Ben Ryè Passito di Pantelleria 2014: вино, произведено от изсушени гроздови зърна от сорта мускат (на местен език – зибибо, Zibibbo, от арабски „стафида“) на южния италиански остров Пантелерия, съвсем до бреговете на Тунис. Всъщност островът (36 градуса северна ширина) е една от най-южните точки за производство на вино в Европа, заедно с островите Крит и Кипър. Пантелерия е вулканично място, характерна част от тероара.

Самото вино е реколта 2014, което е дало възможност на нотките на кайсия, портокалова кора и смокиня да се задълбочат и развият. Доста е свежо (киселинно), между другото, което е типично за италианските вина, сухи или десертни. Чудесна комбинация с ароматни сини сирена и различни видове pate като фоайе гра.

„Виногради“ пробва виното на чаша в „Грейп Сентрал“. Цената в интернет не е ниска: според wine-searcher.com около 74 лв. за малка бутилка (375 мл). Какво да ви кажа – струва си.

Остави коментар

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван.