Familie Allendorf Riesling Extra Dry 2016, Rheingau, Germany

Familie Allendorf Riesling Extra Dry 2016, Rheingau, Germany

Райнгау. Когато обожателят на ризлинга чуе тази дума, лек трепет на благоговение и радост преминава през тялото, мозъка и сърцето му. Това е германският винен регион по протежението на река Рейн, част от дуалистичната монархия, управляваща света на ризлинга – Мозел-Райнгау. Докато с вината на Мозел се познаваме далеч по-добре – бях на дегустационна обиколка там през пролетта на 2017 г. – Райнгау все още е terra incognita за мен, с изключение на няколко епизодични пробвания по софийски гостита.

Но сега се натъквам на един по-специален представител на Райнгау, а именно пенливия extra dry ризлинг на семейство Алендорф от района на Винкел. Семейството има дълги традиции във винопроизводсвото – още от 13 в. – и разполага със 75 хектара в подрегионите Винкел, Рюдесхайм и Асманхаузен, което прави Weingut Familie Allendorf най-голямата семейна винарна във Винкел.

Familie Allendorf Riesling Extra Dry 2016 е сърцато, ароматно, но и свежо вино, интересен представител на ризлинга от Райнгау. Балончетата са чудесна и подходяща добавена стойност. По принцип вината на Райнгау са по-пълни и изразителни от събратята си от Мозел, които пък са по-свежи и елегантни. Този extra dry на семейство Алендорф като че ли повече клони към спектъра на Мозел.

Насладете му се самостоятелно през морния зимен следобед или с брънча в събота и неделя. Според мен ще му отива много морска храна като скариди, краб или лангусти – сладостта на тези ракообразни върви ръка за ръка с ризлинга.

Виното пробвахме на чаша в бар „Грейп Сентрал“, а цената му на сайта на семейство Алендорф е 8.75 евро.

Остави коментар

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван.