Woodbridge Robert Mondavi Cabernet Sauvignon California 2015

Woodbridge Robert Mondavi Cabernet Sauvignon California 2015

„Кой не знай Робърт Мондави, кой не е слушал за него?“ Може би най-емблематичната фигура във винената история на Калифорния, той е главният виновник за раждането на Напа като символ на качество и характер след 60-те години на миналия век, а и за популяризирането и възхода на едносортовите вина в Калифорния и Новия свят като цяло. Негово творение са утвърдени брандове във виноиндустрията като например калифорнийската винарна Opus One, основана в партньорство с барон Ротшилд от Бордо, или пък отлежалия в дъб калифорнийски совиньон блан, ефирно кръстен от него Fumé Blanc („опушено бяло“). Всъщност Институтът за вино и храни на Калифорнийския университет в Дейвис носи неговото име, наричан накратко RMI (the Robert Mondavi Institute). Мондави напуска този свят през 2008 г., на 94 годишна възраст, с множество проекти в Европа, Южна Америка и Австралия зад гърба си и едно неоспоримо наследство.

Това е така, но този Woodbridge Robert Mondavi Cabernet Sauvignon California 2015, който пробваме сега, всъщност не впечатлява особено. Винарната „Уудбридж“ е основана от Мондави в Лоди, в Централната долина на Калифорния (малко по-навътре в континента, в сравнение с почти карайморските Напа и Сонома), през 1979 г., като нишата ѝ са по-скоро масовите вина. И наистина, това каберне е доста безлично, макар че след като подиша малко започва да се усеща лек повей на калифорнийски характер и сила. Виното мирише на касис, а на вкус е доста свежо, с отявлен дъб и вкус на касис и… вишна. И това е реколта 2015 г., т.е. дори може да се каже, че не е първа младост (за масово калифорнийско вино).

Нелошо вино за уморена делнична вечер, когато не искаме нищо специално, но толкоз. „Виногради“ получи този „Уудбридж“ като подарък, а бърз преглед в интернет показва, че една бутилка струва около 10-15 лв.

Остави коментар

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван.