„Сърце от глина“ на Фредерик Маниен, Марсане, Бургундия

„Сърце от глина“ на Фредерик Маниен, Марсане, Бургундия

София все още не може да се похвали с огромен избор на бургундски вина в търговската мрежа (заведенията вероятно са една стъпка по-напред), или поне те са достъпни само в специализираните магазини. Ако искате да намерите нещо по-различно, трябва да идете до Vinello, Casavino или по-новите Wine & Co и Seewines. Онлайн, разбира се, винаги можете да закупите приятни бургундии в МЕИК-98 или Apollowines, както и от чуждестранни търговци (Seewines имат богат онлайн магазин също).

„Виногради“ имаше възможност да пробва едно по-различно червено от най-северната част на Бургундия – Марсане (Marsannay AOC). Апелацията е точно на юг от Дижон и това, което я прави уникална, е, че освен червено и бяло в нея се произвежда и розе. Марсане е от подрегион Кот дьо Нюи (Côte de Nuits) в „златната“ част на Бургундия (Cote d’Or), която пък е дом на може би най-добрите лозя и най-реномираните винопроизводители в света (около селата Вон Романе, Ешезо, Нюи-Сан-Жорж и бисерът Жьоври Шамбертан). Неотдавна бутилка Романе-Конти от 1945 г. (Domaine de la Romanée-Conti) беше продадена на търг от Сотбис за 424 хиляди британски лири!

Марсането, което пробвахме, е на винарска къща Фредерик Маниен (Maison Frédéric Magnien), чийто едноименен собственик е пето поколение винар в Бургундия, родом от Мори-Сен-Дени. Фредерик наследява имението от баща си Мишел и му помага в работата. Но това не му е достатъчно и специализира в Калифорния и Австралия, за да се завърне в Бургундия и започне свой отделен бизнес като negociant (изкупвач на качествено грозде от избрани производители от различни апелации и производител на собствено вино от тях).

Конкретният пример е от Марсане, а виното Фредерик е кръстил Coeur d’Argile – „сърце от глина“. Реколтата е 2015 – доста добра година за цяла Европа (между другото, в Бургундия с всяка година количеството набрано грозде намалява, което изстрелва цените нагоре). Мирише на черни горски плодове – къпини, а може би и на черници. На вкус оправдава името си – минерално и завладяващо „селско“, натурално, с дъх на стара бургундска къща; доста умами. Фредерик Маниен се гордее с биодинамичния подход към вината си.

Препоръчваме с дивеч, пуешко, патешко или средно отлежали сирена.

Frédéric Magnien Coeur d’Argile Marsannay 2015 може да бъде закупено в Seewines за около 50 лв.

Остави коментар

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван.