Лудо-младо

Лудо-младо

Време е за младите вина.

Всички очакваме около Никулден и към Коледа нашите приятели от Сандански или Белоградчик (!) да ни зарадват с по няколко литра от „новото“, но всъщност, както знаем, хората от Франция и Италия вече са комерсиализирали цялото нещо. И няма лошо, защото младите вина на област Божоле са си прекрасно питие в тази топла есен. Вече не толкова топла. А ние от „Виногради“ открихме и едно сардинско младо, което ни кара да младеем…

Божоле (Beaujolais) е област в южната част на Бургундия, Източна Франция. Маркетинговото събитие е третия четвъртък на ноември – тогава в цял свят е премиерата на младото вино от сорта гаме (Gamay), Beaujolais Nouveau. Но Божоле има чудни вина по селата (Villages), които обичат да отлежават – задължително пробвайте Brouilly, Morgon и Fleurie. Това са АОС-та в Божоле (региони с контролирано име на произход, appellation d’origine controlee).

Ние тези дни се посвещаваме на младите вина. Пробвахме класиците Жорж Дюбоф, Жозеф Друен и няколко непознати производители от Божоле. Завършихме с младото (novello) на изба Argiolas от Сардиния, Италия, и много ни хареса.

Следват моите впечатления. Грубо можем да разделим божолетата на типично плодови и пиперливи. Знаем младото божоле – пролетна поляна, бели цветя, червени плодове. Жорж Дюбоф се придържа; на Друен откровено не ми хареса нувото (за разлика от вилажа). Но този Момесан, ей, чудесен, пиперлив млад приятел е! Също доста пиперлив е и Витор Берар, което намерихме в „Аванти“. Аз си падам по тези „подправчести“ вина.

Но всички пътища водят до Рим. Или поне до Сардиния. Приятели, пробвайте младото на гигантите от Argiolas. Малини, дафинов лист, лава и пушек. Това са вулканичните вина. Завинаги.

Божолетата и новелото можете да закупите в Касавино (casavino.bg) за около 10-15 лв. бутилката. Божолето на Витор Берар е в „Аванти“ за 11 лв.

Комбинирайте с печена риба – заради ниските танини, божолето е прекрасен начин да убедите лаиците, че риба с червено вино всъщност може. И е страхотна комбинация.

Остави коментар

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван.