Лунното вино

Лунното вино

Неведоми са пътищата на лозата, а едно от най-внушителните места, където тя се е установила, са Канарските острови. Полята с „кратери“ във вулканична пепел, оградени с каменни зидове и закрилящи стеблата на vitis vinifera, посадени в центъра им – това е лунен пейзаж, който присъства в много туристически каталози за остров Лансароте. Всъщност вулканичната пепел и почвата дават уникалните характеристики на вината от Канарите (част от Испания), а ние имахме възможност да опитаме типичен представител: 2017 El Grifo Lanzarote San Bartolome Malvasia Volcanica.

Снимка: Bodegas El Grifo, https://elgrifo.com.

Лансароте е най-източния от седемте по-големи острова от архипелага, намиращ се на запад от брега на Мароко. Островът е на 28 градуса северна ширина, почти на границата на „благоприятната“ зона за отглеждане на лозя (30 до 50 градуса на север и юг от екватора). Знаем, че с глобалното затопляне на климата тази зона леко се измества на север и юг, отваряйки възможност за нетрадиционни страни като Великобритания например да изненадват с качествени вина, но за щастие Лансароте продължава да възпроизвежда успешно една почти 250-годишна традиция.

Канарите са вулканични острови. Лозята на Лансароте се отглеждат в дупки, изкопани във вулканичната пепел, така че корените да достигнат до почвите отдолу. Отстрани се изграждат каменни огради, които да пазят от вятъра. Най-разпространеният сорт е белият малвазия, който е много популярен и в Испания, Италия, Гърция, Португалия, Хърватия и Словения – средиземноморско чедо. Но докато малвазията от Истрия (Хърватия) или Гърция например е доста ароматна и плодова, не така стоят нещата с малвазията на Лансароте.

2017 El Grifo Lanzarote San Bartolome Malvasia Volcanica е продукт на винарната Ел Грифо, която е основана през далечната1775 г. от три фамилии на Лансароте, малко след серията големи вулканични изригвания между 1730 – 36 г. Виното е с деноминация на произход „Лансароте“ (DO Lanzarote), подрегион Сан Бартоломе (в центъра на острова). Мирише на бяла праскова и тропически плодове, но основното е една плътност, която само вулканичните почви дават. На вкус е киселинно и минерално, но същевременно плътно от вулканичния тероар, а плодовете са вторични. Леко е солено. Напомня на класическа фалангина от региона на Везувий в Кампания (Италия), но е много по-изтънчено.

Препоръка за съчетание с храна

Плътността, минералността и киселинността предполагат, че добра комбинация биха били задушени ястия с пушени сирена или печени на скара морски деликатеси. Отлично се комбинира с карфиол и броколи на фурна с пушена шунка, чедър и ементал.

Къде да намерим

Екипът на „Виногради“ все още не е срещал вино от Канарите в българската търговска и ресторантьорска мрежа. Дегустацията бе проведена със специално донесено ни вино.

Остави коментар

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван.