„Боровица“ и хубавата есен

„Боровица“ и хубавата есен

Когато само вдъхнах от купажа от четири сорта в любимия бар „Грейп сентръл“, просто престанах да мисля за момент. „Бел муж“ на „Боровица“ – 2015 Borovitza Bel Muz Northwest Bulgaria. Реколта 2015 г. – рикат, шардоне, совиньон блан и вионие. Отпих. Прекрасна есен е, си помислих, и това е празникът ѝ. 265 бутилки, вино от времето на покойния Оги Цветанов, когото знаят по цяла Европа. След мои постове за вина на „Боровица“ съм получавал коментари от Ню Йорк, Париж и… Шотландия. От пътуващи приятели… Но все пак.

Бел муж е западнобългарски диалект за „бял мъж“. Това всъщност е просто, бъркано ястие от сирене и брашно. Опитвам се да разбера защо Адриана Сребринова и Огнян Цветанов са кръстили така виното си. Много е медено, дюлево, с дъх на печена ябълка. Средно до плътно тяло, с достатъчна свежест, но по-скоро в сектора на вионие. Все пак 2015 г. беше много жежка, може би и в Белоградчишко така. Много дълъг послевкус на дюля (дуньа, на западен език). Истинска „Боровица“, селска и хубава.

Съчетание с храна

Не го искам с друго освен сам по себе си, но може би си паснал с ястия със свинско или пилешко и сос от сирена.

Къде да намерим

Изба „Боровица“, Белоградчик, и добрите барове и ресторанти в София, Видин и страната.

 

Остави коментар

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван.