Приличен пино ноар за забързаното ежедневие

Приличен пино ноар за забързаното ежедневие

Пино ноар става все по-любим сорт на българските винолюбители, не само защото все повече български производители му посвещават време и усилия, а и защото Бургундия, Нова Зеландия и Чили присъстват вече солидно в избора на вино в ресторанти, барове, специализирани магазини и дори супермаркети. Пино ноар е много взискателен сорт – с тънка люспа и предразположеност към големи амплитуди на дневна/нощна температура, гроздето е чувствително, много възприемчиво към тероара, а процесът като цяло е трудоемък, с не винаги гарантиран успех. Пиното обича северен климат. За разлика от каберне совиньон, който е жилав сорт и държи характер където и да бъде отгледан, пино ноарът (а и ризлингът!) е глезено чедо на местната природа и човешки усилия.

Пино ноарът е и сравнително по-скъп, което се дължи на спецификите му, споделени по-горе. Но насред работната седмица, за уморения почитател на виното, който няма възможност да иде до специализиран магазин в центъра на големия град, а иска да се прибере вкъщи по-бързо и да отвори приятна есенна бутилка, съществува доста добра опция: в магазините „Лидл“ тази седмица се предлага на пръв поглед невпечатляващ пино ноар от Нова Зеландия за 9 лв. Производителят гарантира произхода с надпис Marlborough на етикета, което е задължително, ако гроздето е от известния новозеландски регион в северната част на Южния остров. Виното е бутилирано в Германия, от фирма Vineris, която има широк набор от клиенти-производители по целия свят. Нещо като бургундските negociants, но на глобално ниво?

2017 Vineris Marlborough Pinot Noir е хубаво, защото отговаря на класическите характеристики на сорта, отглеждан в Нова Зеландия. Още при първото помирисване напомня за великите си братовчеди от Villa Maria и Babic. Разбира се, че не може да се сравнява с тях по изтънченост (а и цена!). Но ги има червените плодове, високата киселинност и леката опушеност. Тази бутилка беше декантирана за 30 мин. Реколтата е 2017 г., което означава, че гроздето е брано около февруари месец миналата година (предвид това, че Нова Зеландия е в Южното полукълбо). Чудесно вино за една уютна вечеря през седмицата или за уикенд следобед, с добро съотношение цена-качество.

Предложение за съчетание с храна

Само по себе си е много приятно, но би паснало на пица пеперони, пиле или ризото с гъби.

Къде да купим

Магазини „Лидл“

ПП. Следете офертите на „Лидл“ за вино в рамките на националните седмици. Понякога наистина има попадения, например от Хърватия и Унгария през това лято.

Остави коментар

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван.