Сира от Сексард

Сира от Сексард

Както „Виногради“ вече имаше възможност да сподели, Сексард (Szekszard) е един от 22-та винени региона на Унгария. Далеч не най-популярния в международен план (в сравенение с Токай и Вилани, например), той е изключително интересен заради прекрасната си кадарка (гъмза) и кекфранкос – унгарското име на централноевропейския сорт, който познаваме с немското му име блауфренкиш (Blaufränkisch).

Сексард е разположен на около 150 км южно от Будапеща, на десния бряг на река Дунав и в центъра на Панонската низина, която преди около един милион години е била дъното на море. Климатът е силно изразен континентален, с горещи лета и студени зими. Низината е защитена от влиянието на околните морета от Алпите и Динарските планини на запад и юг и Карпатите на север и изток.

Напоследък Сексард обаче впечатлява и с по-утвърдени интернационални сортове като мерло, каберне фран и каберне совиньон. Между тези френски величия се натъкваме и на една сира, произведена от семейната винарна Селесхат (Szeleshat) – 2015 Szeleshat Szolobirtok Syrah Szekszard. Винарната разполага с около 40 хектара в централен Сексард и освен класическите кадарка и кекфранкос, залага и на френските сортове.

Тази сира от горещата в цяла Европа 2015 година е учудващо елегантна и прави впечатление на по-младо вино (може би цветът единствено подхожда на годината си – леко е започнал да придобива керемидени оттенъци). Унгарските вина по принцип имат свойството да стареят по-бавно, поне в сравнение с българските. Много нетипично за сирата, това вино има доста висока киселинност и ниска пиперливост. Танините са доста малко. Определено е във френски стил (а не австралийски или южноафрикански!), но някак си по-лека и небрежна от братовчедката си от Северна Рона.

Усещат се аромати на вишна, френско грозде, касис, обелена кора на дърво. На вкус те се затвърждават и се появява лек анасон (liquorice). От подправките все пак изскача бахар, но на по-късен етап.

Предложение за съчетание с храна

Ако щете вярвайте, но тази сира на Селесхат би била чудесен партньор на по-мазни риби като сьомга или паламуд – разбира се, заради добрата киселинност и ниски танини. А печени сардини в португалски стил направо биха се оженили за нея. Класически комбинации като агнешко и средноузрели сирена също вървят.

Остави коментар

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван.