Виното на Трансилвания

Виното на Трансилвания

Трансилвания е бисер на един хвърлей разстояние от България. Дали през новия мост при Видин-Калафат или през стария при Русе, след 4-5 часа шофиране се оказвате в приказната земя на укрепените църкви, виното и превъзходните чорби и качамак. Не, не на Дракула. Хълмове, зеленина, шарени къщи и гостоприемни хора. По пътя между Сибиу и Сигишоара, от двете страни, дори има огромно поле с коноп, радост за очите на изтормозения балканец.

Трансилвания е може би най-емблематичната област на днешна Румъния, която обаче е дом и на унгарци, германци, роми. Вината ѝ са онази типична смесица от свежест, подправки, рустикалност и непретенциозност, характерни за централна Европа. Тези любители на виното в България, които обичат Бургундия, Алзас, Австрия и Германия, в Трансилвания ще намерят неподозирани съкровища.

Освен автохтонните (местни) сортове, в Трансилвания има великолепни изражения на германски и австрийски сортове. Предлагаме кратък набор от вина, които си струва да се тестват (в хронологичния ред на дегустирането им).

2016 Villa Vinea V2. Купаж от ризлинг, мускат отонел и фетеаска регала на Вила Виня, типично базисно вино, следобедно, просто и искрено. Въпреки че е със средна плътност, е доста свежо и минерално.

 

2017 Villa Vinea Feteasca Regala. Това е автохтонния сорт фетеаска регала. Много е киселинно, минерално, с дъх на намокрена скала. Трансилванските долини са били дъното на море, както повечето низини в Европа. Леко и с дъх на бяла череша и бели цветя.

 

2016 Villa Vinea Sauvignon Blanc DOC Tarnave Premium. Дъх на слама и дори леко одимено. Много плътно тяло за совиньон блан. Кайсия.

 

2015 Villa Vinea Kerner DOC Tarnave Premium. Кернер е австрийски сорт, който си е намерил мястото тук, в Трансилвания. Носът първо е на виолетки, а после преминава към по-умами честотите, като например узряло сирене. Много пълно тяло – голямо бяло вино е това, но и киселините са високи, типично за студения климат. Искрена препоръка за българския изследовател.

 

2016 Zweigelt Villa Vinea Tarnave Premium. Още един австрийски сорт, така добре превъплътен от тероара на Търнаве и технолога на Вила Виня. Цвайгелт. Вишна, малина, дафинов лист и черен пипер – доста характерно за сорта, но тук като че слънцето е повече.

 

2016 Feteasca Neagra DOC Tarnave Premium. Фетеаска неагра („черната вдовица“) е може би най-важния, местен сорт за Румъния. Пиперливостта, киселинността и черните плодове са просто трогателни. И, разбира се, има я тази недодяланост и „селскост“. Тук има черница, зряла череша, сухо дърво, горска шума, бахар, дафинов лист, черен пипер. Велико вино. Това вино е перфектно за българска каварма например, или за говеждо на скара.

2016 Prince Stirbey Cramposie Selectionata. Кръмпошие е автохтонен румънски сорт, a избата Принц Щирбей претендира за 300-годишна традиция в отглеждането на лозя и производството на вино във винения регион Драгашани. Това вино има „селски“ мирис, клонящ към плесен и кора на сирене. Доста е киселинно, а има средно тяло. Алкохолът е само 12.5%. Виолетки. По-скоро мирише добре, а на небцето не впечатлява.

 

2016 Crama Basilescu Fetasca Alba. Другият много важен автохтонен сорт на Румъния – фетеаска алба. Ухае на липа и зелена ябълка. Дори печена ябълка. На вкус е със средно тяло, свежо, загатва за бяла череша, лятна ливада и лек грейпфут на края. Албата е чудесно вино и румънците няма как да я сбъркат.

 

2016 Regno Recas Negru de Dragasani. Негру де Драгашани е специален и много тачен червен местен сорт в Румъния. Държи постоянство и цена. Но това вино от Регно Рекаш не впечатли. Имаше червени плодове и киселинност, но беше мармаладесто. Мисията оттук нататък е да се пробва истинско Негру.

Чудната Трансилвания.

 

Остави коментар

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван.