Сръбски пино ноар с характер от Lastar

Сръбски пино ноар с характер от Lastar

В Централна Сърбия, освен че обичат виното, имат и чудесни тероари за производство на по-северен тип вина като пино ноар, шардоне и местния прокупац, за който ще стане дума по-нататък. Жупа е всепризнатия местен винен регион с център Александровац, но на картата е и район Три Мораве и по-специално подрайон Левач – малко по на юг и малко по-екстентричен. Винарна Lastar от Секурич в района на Левач предлага малко по-шантав пино ноар, който си струва да се опита.

2015 Vinarija Lastar Pinot Noir е тъмен на цвят и леко див, селски, необуздан. Мирише на узряла черница и детска дъвка. Дори леко напомня за Чезанезе – емблематичното червено вино на Лацио в Италия. На вкус не е чак толкова киселинен като Чезанезето, но подсеща на сладко от боровинки, диви горски плодове. Чудното е, че в описанието си производителят го води като полусухо, но минералността и киселинността на виното не навеждат на тази  мисъл. Може би лееекинко. Сърбите обичат полусухи вина открай време, но това пино не е точно такова.

Това пино от Ластар би било прекрасна комбинация за класически говежди или свински ребра на барбекю – тези, киснали в сладки маринати, или за мо-миризливи сирена.

Остави коментар

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван.