Една свежа сръбска тамянка за юлските жеги

Една свежа сръбска тамянка за юлските жеги

Тамянката е ароматен бял сорт, доста популярен в региона на Балканите, чийто произход е в Близкия изток. В съседна Сърбия и Македония е познат съответно като темяника (темjаника) и tamjanika. У нас се получават чудесни вина в района на Северозападна България, по-специално във Врачанско, където го наричат „теменуга“. Но тамянката напоследък жъне големи успехи при съседите, като определени превъплъщения печелят награди на местни и международни конкурси.

Тамянка беше естественият ми избор за увертюра на един малък тейстинг, който си организирах във вино бар Podrum Wine Art в Белград този жежък юлски следобед. July morning с дунавска рибена чорба и гледки към устието на Сава и Дунав прерастна в July wine afternoon. Виното е 2016 Budimir Tamjanika и е от среден ценови клас.

Мирисът е на дюля и бели цветя, на пролетна поляна. На вкус е доста минерално, дори морско-минерално (с нотки на скариди и черупки). Не знам въобразявам ли си, но послевкусът ми напомня на детски дъвки от онези, розовите, и тропически плодове. Много богата палитра, да, а е леко и свежо вино.

За консумация самостоятелно е чудесно – за мен поне пасна перфектно на горещия белградски следобед. Но предвид свежестта, минералността и тропическия дъх, бих го комбинирал и с речна риба или тайландска кухня.

Остави коментар

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван.