Откъс за Ню Йорк

Откъс за Ню Йорк

По-долу споделям гурме откъса от един дълъг пътепис за Ню Йорк и Бостън, който подготвих за личния си блог. Определено мисля, че Ню Йорк е задължителна дестинация за любителите на вино, а и вече не толкова трудно и скъпо да се отиде за десетина дена.


Food and Wine

Ню Йорк е всепризнатата гурме столица на света, дори парижани и лондончани са съгласни. С моя афинитет към доброто вино и автентичната, местна кухня, нямаше как да не се посветя задълбочено на този аспект на града. И Пифа и Саши, и Боби Славията, и Ема Хрустич, а дори и Шеймъс отвеяния вегетарианец ме запознаха с по няколко задължителни елемента от кулинарния живот на Готам. Още с кацането ми с Шеймъс ядохме перуански бургери в Бушуик, Бруклин, (veggie за него), а на другия ден се редихме на едночасова опашка да пробваме от легендарната пица Grimaldi’s под Бруклинския мост; бургерът беше супер, но честно да ви кажа, пицата не си струваше – малко безвкусна, а и нямаха лиценз за аклохол и не можахме по една чаша вино да изпием, срамота. Но всичко останало откъм храна, вино и крафт бира в Ню Йорк просто беше закон. Последната ми вечер Шеймъс ни заведе на далеч по-добра пица в East Village в Манхатън – стара, традиционна рецепта от Неаполски емигранти в Luzzo’s. Със Славията ядохме пастърма (pastrami) и телешко филе (brisket) в неповторимия Katz Delicatessen в Долен източен Манхатън (Lower East Side), където е заснет филма „Когато Хари срещна Сали” с Били Кристал и Мег Райън.

Той ме заведе и в невероятното за барбекю място Blue Smoke във Финансовия район на юг, където ядох говежди ребра (spare rib), престояли половин ден в яма за опушване. Пифа и Саши ме заведоха на чудни италиански ресторантчета в Lower East Side и на Бродуей. Пифа е маниак на тема вино като мен и благодарение на него успях да изпитам на живо две уникални неща: първо една бургундия от 1992 от Жеври-Шамбертен, съпроводена от чуден орегонски пино ноар и сира от Калифорния; и второ, политиката на уважаваните ресторанти по цивилизования свят, като например L’Apicio, в който консумирахме въпросните вина, наречена BYOB (Bring Your Own Bottle). Носиш си собствено вино, което е специално за теб, но което го няма във винената листа на ресторанта – заплаща се скромен corkage fee (такса за декантиране и използването на чаши) и задължително се предлага на сомелиера или собственика на ресторанта да опита. Пифа донесе и трите бутилки, отворихме ги едновременно, декантираха ни ги, и си пийвахме от по три чаши всеки. Ами така де, защо да ги бавим?!

Ема Хрустич ме заведе на обяд в Корейския квартал, близо до Емпайър Стейт. Поръчахме си нудли, нещо като пелмени, рамен и bibimbаp – ястие в глинен съд с ориз, зеленчуци и месо. В Бруклин с нея и Тишо бяхме в уникалния немско-американски ресторант за барбекю Fette Sau. А понеже и тя разбира от вино, пробвахме вина от щата Ню Йорк (от региона на Northern Fork на Лонг Айлънд и от Finger Lakes в горната част на щата) – страшни ризлинг, каберне фран и мерло – във вино бара Brooklyn Oenology и в заведението за дегустация на Brooklyn Winery. Искахме да посетим и Brooklyn Brewery, но опашката беше огромна и валеше.

Емоционалната кулминация за мен, но леко комичен избор за истински нюйоркчани като Ема и Тишо, беше посещението на ресторанта на Антъни Бурдейн (лудия пътешестващ готвач от „Дискавъри” и Food Network) – Les Halles в Мидтаун. Книгата му Kitchen Confidential ми е любима и просто нямаше как да не отида и да не пробвам един класически hanger steak с орегонски пино ноар. Легенда!

Ресторантите, храната и виното на Ню Йорк са един отделен свят. Освен него, аз опознах и света на американската крафт бира – по-малко комерсиална бира, произведена от малки пивоварни от цялата страна, главно в стилове като India Pale Ale, wheat beer, rye beer и други. Според мен крафт бирата тепърва ще нахлува в България – тя вече е почнала с нови бири като софийското „Диво пиво” и варненския „Гларус”. Но е все още скъпо да се внасят уникалните американски крафтове у нас и определено изпускаме много. Много ме е яд, че не дадоха виза на Петар Гошев за това пътешествие, защото той е запален по тези блага и щеше много да се наслаждава на предлаганото. Аз пробвах ейлове и други вариации от пивоварните Brooklyn, Yuengling, Shipyard, Dogfish Head, Ballast Point, Unita, Sierra Nevada, Anchor и Rogue.“

 

Остави коментар

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван.