За нас

Home / За нас

„Виноград“ е стара славянска дума за „лозе“ и в момента е употребяваната дума в Македония, Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Украйна, Русия… В България думата се среща в народното творчество, а в района на Мелнишко има и село Виногради. Интересна е и интерпретацията на етимологията на думата от гледна точка на съвременния език – съставните ѝ части са „вино” и „гради”. Нашата идея е да изградим едно познание и любов сред ежедневния консуматор на вино в България към по-малко популярни вина от страната и Балканите, както и от традиционни европейски винени региони. Винопроизводството и почитта към напитката преживяват подем в Македония, Сърбия и Хърватия, сходен с този в България: отказ от масовото производство на нискокачествени, трапезни вина, характерно за ерата на социализма, и поява на малки и средни изби, ориентирани към качеството и по-малкия обем, към автохтонни и непопулярни европейски и световни сортове. Всичко това е следствие на сериозни инвестиции и ангажираността на утвърдени технолози от Франция, Италия и други традиционни винени страни. Същевременно, все по-тясното сближаване на нашите общества в рамките на общото ни европейско семейство и наличието на качествени европейски вина на достъпни цени, изгради у винолюбителите по-изтънчен вкус, критичност и едно любопитство за досег до нови и нови сортове и интерпретации на виното. Много положителен ефект от този процес е и реалната конкуренция между местни български и балкански производители от една страна и традиционни производители от Стария континент. Най-големият печеливш, разбира се, е местния винолюбец!

Ядрото на „Виногради“ е екип от обикновени български почитатели на виното, които обичат да пробват нови, непопулярни вина, да пътуват и да споделят с другите откритията си: под формата на кратки дегустационни бележки, снимки и видеа. Стремежът ни е всяка седмица да предлагаме на вашето внимание по едно ново, по-„екзотично“ вино, гарнирано понякога с интересен пътепис, визитка на винен регион или предложение за съчетание на определено вино с храна. Ще се опитаме фокусът ни да бъде върху малко познатите вина на балканските страни, които авторите често посещават и от чиито майстори винари черпят вдъхновение, но и върху по-непопулярни вина от традиционни региони, включително България.

Стефан Ралчев е любител на виното от края на далечния вече ХХ в., когато за първи път пробва легендарното „Мерло от Стамболово“ като студент – може би едно от малкото качествени български вина по това време. Всеки си има едно такова вино, което променя мирогледа и отношението му. Оттогава е живял, освен в София, и в Сараево, Скопие, Белград и Лондон, наслаждавайки се на плодовете на винената индустрия там. Пътувал е с цел винени дегустации, а и не само, в България, Хърватия, Македония, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Албания, Унгария, Румъния, Армения, Грузия, но и Бургундия, Алзас, Пиедмонт, Мозел и щата Ню Йорк. По професия е политолог, експерт по човешките права.

Мартин Попов боготвори немския ризлинг и експериментира с вина от малко известни региони на Европа и света. Личната му колекция е радост за окото и обект на съзерцание за небцето. По професия е специалист в интернет маркетинга, един от най-познатите в България.